fbpx

Διαθέτω αυτά τα 5 απαραίτητα χαρακτηριστικά σαν γονέας;

Διαθέτω αυτά τα 5 απαραίτητα χαρακτηριστικά σαν γονέας;

Μπαίνοντας στο ρόλο του γονέα συνειδητοποιούμε πόσες προκλήσεις και δυσκολίες τον συνοδεύουν. Πολλές φορές αισθανόμαστε χαμένοι, ότι έχουμε χάσει τελείως τον έλεγχο και άλλες φορές νιώθουμε ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλά και προσφέρουμε στην οικογένειά μας αυτά που χρειάζεται. Σίγουρα, κάθε μέρα δεν είναι η ίδια και δεν υπάρχει αυτό που λέμε τέλειο, όμως υπάρχουν σίγουρα κάποια στοιχεία που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει και να προσπαθεί καθημερινά να τα καλλιεργεί. Η οικογένεια είναι η πρώτη ‘κοινωνία’ στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί και χαρακτηριστικά όπως νοιάξιμο, ενθάρρυνση, ενσυναίσθηση, αναγνώριση, κατανόηση, σεβασμός, συνέπεια, ειλικρίνεια πρέπει να είναι στο καθημερινό ρεπερτόριο της λειτουργίας της. Παρακάτω είναι κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας γονιός στον δύσκολο αλλά και τόσο συναρπαστικό ρόλο του.

Αγάπη
Η έκφραση της αγάπης του γονιού προς το παιδί, καθημερινά και με κάθε δυνατό τρόπο είναι αυτό που τρέφει τη σχέση και δίνει στο παιδί τα εφόδια εκείνα που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί συναισθηματικά. Λέγοντας στο παιδί πόσο το αγαπάμε, προσφέροντάς του ζεστές αγκαλιές όποτε το χρειάζεται, κοιτάζοντάς το με κατανόηση είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορούμε να εκφράσουμε την αγάπη μας προς τα παιδιά μας. Η αποδοχή, όμως του παιδιού για αυτό που είναι και όχι η προσπάθεια να γίνει αυτό που ο γονιός έχει φανταστεί, θα λέγαμε ότι είναι ο νούμερο ένα τρόπος έκφρασης της αγάπης.

Οριοθέτηση
Μαζί με την αγάπη, έρχεται και η οριοθέτηση η οποία θα δώσει στο παιδί την ασφάλεια που χρειάζεται. Το παιδί έχει ανάγκη να ξέρει τι να περιμένει από εμάς όπως και το τι περιμένουμε εμείς από αυτό. Με αυτό τον τρόπο, το περιβάλλον γύρω του φαντάζει λιγότερο απειλητικό, μαθαίνει να ελέγχει τις συμπεριφορές του και τα συναισθήματά του και προετοιμάζεται κατάλληλα για την δημιουργία ολοκληρωμένων και υγιών σχέσεων.

Ενθάρρυνση
Το παιδί έχει ακόμα ανάγκη για αναγνώριση των επιτευγμάτων του και επιβράβευση ώστε να συνεχίσει να προσπαθεί και να εξελίσσεται. Αυτά που καταφέρνει δεν είναι αυτονόητα για εκείνο και χρειάζεται την ενθάρρυνση από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του για να χτιστεί η αυτοεκτίμησή του, εφόδιο απαραίτητο για όλα τα επόμενα στάδια. Πείτε του ‘μπράβο’ για τις μικρές, καθημερινές επιτυχίες, αλλά μην δίνετε το μήνυμα ότι η αγάπη σας και η αποδοχή σας εξαρτάται από αυτές.

Να ακούμε
Πολύ σημαντικό είναι ο γονιός να βρίσκει πάντα μέσα στη μέρα του χρόνο που να μπορεί, ανεμπόδιστα, να ακούσει το παιδί του. Να ακούσει τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, τις ανησυχίες του, τις εμπειρίες του. Μιλώντας οι ίδιοι και εκφράζοντας τα συναισθήματά μας, δίνουμε στα παιδιά το παράδειγμα να κάνουν το ίδιο. Όπως επίσης, ακούγοντάς τα με σεβασμό, τους δείχνουμε ότι αξίζουν και την ίδια στιγμή, τους διδάσκουμε τις αρχές της ενσυναίσθησης και πώς να είναι τα ίδια απέναντι σε άλλους ανθρώπους μεγαλώνοντας.

Συνέπεια
Η συνέπεια, όπως και η οριοθέτηση είναι βασικά χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού γονέα που θέλει να έχει υγιή σχέση με το παιδί του. Τα όρια και οι κανόνες που θεσπίζονται σε μια οικογένεια, είναι σημαντικό να συνοδεύονται από συνέπεια από την πλευρά μας και να μην αποσύρονται με την πρώτη ένδειξη αντίστασης από την πλευρά του παιδιού. Το παιδί μαθαίνοντας τις σχέσεις και την επικοινωνία, δοκιμάζει διάφορους τρόπους οι οποίοι δεν είναι πάντα πολύ εποικοδομητικοί (π.χ. γκρίνια) και είναι βοηθητικό για το ίδιο να μην επιβραβεύονται από τους γονείς. Όπως και σε όλες τις καταστάσεις, είναι σημαντικό να υπάρχει ευελιξία ανάλογα την περίσταση και τις εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, δεν απαιτούμε από το παιδί να ακολουθήσει όλους τους κανόνες σχετικά με την ώρα φαγητού, ύπνου κλπ. όταν είναι καλεσμένο σε ένα πάρτυ ή στις καλοκαιρινές διακοπές.

Add Your Comment

Δωρεάν συνομιλία

Έλα να γνωριστούμε

Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω μαζί σου για μια αρχική συζήτηση των θεμάτων που σε απασχολούν.