fbpx

Ψυχοθεραπεία: Γιατί κάποιες φορές μας δυσκολεύει τόσο πολύ;

Ψυχοθεραπεία: Γιατί κάποιες φορές μας δυσκολεύει τόσο πολύ;

Κάποιος που έχεις μπει στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας, κατά πάσα πιθανότητα θα σου πει ότι ενώ μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τη ζωή σου, την ίδια στιγμή, είναι και απο τα πιο δύσκολα πράγματα που έχεις κληθεί να κάνεις. Αυτοί είναι κάποιοι απο τους λόγους…

1. Πρέπει να μιλήσεις σε έναν άγνωστο για τα πιο σημαντικά και προσωπικά θέματα της ζωής σου. Ακόμα και ζητήματα τα οποία τα οποία και εσύ ο ίδιος, δεν είχες τολμήσει να δεις και δεν είχες συνειδητοποιήσει πόσο πολύ σε επηρεάζουν.

2. Τα περισσότερα πράγματα που διδάχθηκες μεγαλώνοντας και τα οποία θεωρούσες δεδομένα για τον εαυτό σου, δεν είναι αλήθεια. Αυτό μπορεί να είναι και ανακουφιστικό σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά αν, όπως πολλοί άνθρωποι, έτσι κι εσύ είχες πιστέψει ότι ¨δεν αξίζεις¨ ή ότι ¨δεν είσαι ικανός για τίποτα¨ και ¨οι άλλοι τα καταφέρνουν πάντα καλύτερα¨.

3. Στην ψυχοθεραπεία ενθαρρύνεσαι να έρθεις σε επαφή με συναισθήματα τα οποία είτε δεν έχεις ξανανιώσει ή δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν, καθώς δεν υπήρχε κάποιος στο περιβάλλον σου να σου τα δείξει ή να δώσει την απαραίτητη προσοχή σε αυτά. Έτσι, όταν συνειδητοποιείς ότι τα βιώματά σου και κάποιες από τις άσχημες εμπειρίες σου προέρχονται από την αδυναμία των γονιών σου να διαχειριστούν τις καταστάσεις και όχι από την δική σου ανικανότητα, τότε ποικιλία συναισθημάτων θυμού, θλίψης, απογοήτευσης κλπ., έρχονται στην επιφάνεια.

4. Όλα αυτά, οδηγούν στην συνειδητοποίηση ότι τα πρώτα σου χρόνια δεν ήταν τόσο ιδανικά όσο τα είχες στο μυαλό σου. Η μικρή σου ή ανύπαρκτη εμπειρία στο να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, έχει σαν αποτέλεσμα να κατακλύζεσαι από άγχος και κατάθλιψη για θέματα τα οποία δεν σχετίζονται άμεσα με την πηγή των δυσκολιών σου, όπως η δουλειά ή οι σχέσεις. Μπαίνεις μετά σε μια διαδικασία πένθους για τις καλές εμπειρίες που δε μπόρεσες να έχεις όπως επιθυμούσες και επειδή δεν είναι δυνατό να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, σταδιακά αποδέχεσαι τα πράγματα όπως είναι.

5. Όλο αυτό, πιθανότατα δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχες στο μυαλό σου όταν αποφάσισες να μιλήσεις σε έναν ψυχοθεραπευτή απλά για να σε ηρεμήσει και να σε βοηθήσει να ¨λύσεις¨ τα προβλήματά σου. Αλλά ξαφνικά νιώθεις ότι η ζωή σου έχει έρθει τα πάνω κάτω και δεν ξέρεις πώς να την επαναφέρεις.

6. Όσο περισσότερο έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματα θλίψης και θυμού, τόσο περισσότερο χώρο δημιουργείς και για άλλα συναισθήματα, όπως χαρά και ανακούφιση. Αυτή η συνειδητοποίηση της ποικιλίας των συναισθημάτων που μπορείς να νιώσεις και η αποδοχή τους, σε κάνεις να αισθάνεσαι πιο ζωντανός και έτοιμος να προχωρήσεις.

7. Μέσα από αυτή την διαδικασία, ανοίγεσαι περισσότερο στους ανθρώπους και γίνεσαι πιο προσιτός σε εκείνους. Επίσης, αισθάνεσαι πιο ασφαλής με τον εαυτό σου και ως εκ τούτου, τα πας καλύτερα σε τομείς της ζωής σου, όπως η δουλεία. Νιώθεις καλύτερα και όσο νιώθεις καλύτερα, γίνεσαι και πιο παραγωγικός και αποδοτικός στη ζωή σου, δημιουργώντας έναν θετικό κύκλο ανατροφοδότησης.

Όλα τα παραπάνω είναι ένα γενικό παράδειγμα του πώς μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει τον άνθρωπο. Για τον καθένα μπορεί να έχει πολύ διαφορετική μορφή αλλά αυτό που είναι κοινό είναι η επιθυμία για αλλαγή. Είναι η επιθυμία να ξεβολευτείς, να βγεις από το ρόλο του θύματος, να συνειδητοποιήσεις δύσκολα πράγματα και να νιώσεις πρωτόγνωρα συναισθήματα που θα αλλάξουν τις ισορροπίες όπως τις ήξερες μέχρι τώρα αλλά θα σε βοηθήσουν να βρεις καινούριες όπως τις θέλεις εσύ.

Add Your Comment

Δωρεάν συνομιλία

Έλα να γνωριστούμε

Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσω μαζί σου για μια αρχική συζήτηση των θεμάτων που σε απασχολούν.